Kapoen

Dit is een: Acrylverf dik, titel: 'Kapoen' kunstwerk vervaardigd door: Peko

Dit schilderij van Peko kunt u helaas niet meer kopen. Kijkt u gerust bij één van de andere schilderijen van Peko.

Kapoen
Kapoen Kapoen Kapoen
Artikel nr.47579
Schilderij:Kapoen
Biografie/Kunstenaar:Peko
Afmeting (BxHxD):80 x 80 x 2 cm
Onze prijs:€ 475,-
Galerieprijs:€ 625,-
Jaartal:2010
Oplage:1 / 1
Met lijst:Nee
Echtheid cert.:Ja
Techniek:Acrylverf dik
Kleuren:Blauw, Bordeaux, Geel, Glitter, Grijs, Groen, Licht groen, Lila, Oker, Oranje, Paars, Rood, Roze, Turquoise, Violet, Wit
Onderwerpen:Abstract, Dieren, Dikke verf, Fantasie figuren, Figuratief, Kippen, Kleurige, Kleurrijke, Modern

Door op het schilderij te klikken kunt u de afbeelding vergroten en met een door uzelf te bepalen achtergrondkleur bekijken.

als e-card versturen »»

Over dit schilderij: Kapoen

Wij adviseren u zeker naar de detailfoto's te kijken voor de vele fraaie kleuren in deze haan.

Kapoen

Een kapoen is een gecastreerde haan. Volgens de EU-definitie moet een kapoen een dier zijn dat is gecastreerd voor de seksuele volwassenheid en na de castratie minimaal 77 dagen is vetgemest. Volgens Amerikaanse richtlijnen uit 1922 moeten de dieren worden gecastreerd tussen de 6 en de 18 weken (gewicht 500 tot 1500 gram, afhankelijk van het ras). Het slachtgewicht kon 5500 gram bedragen. Er is in de jaren 50 van de twintigste eeuw ook gebruikgemaakt van chemische castratie door middel van oestrogeenpellets ingebracht onder de huid van de nek, maar deze praktijk is inmiddels verboden. Het vlees van gecastreerde hanen is gewaardeerd vanwege de malsheid (hoger vetgehalte). Doordat ook de agressie tussen de dieren afneemt is het mogelijk meerdere dieren tegelijk vet te mesten. De kapoen is een traditioneel feestgerecht en werd vooral in de decembermaanden bij speciale gelegenheden genuttigd. Opvallend is het Italiaanse gebruik een kapoen aan de dorpspriester aan te bieden. Ook in Limburg was het gebruikelijk kapoenen aan het kapittel aan te bieden, als deel van de jaarlijkse schatting. Deze Kapoenen werden door de kanunniken tijdens het kerstfeest genuttigd. De relatie tussen sinterklaas en de kapoen is zo bezien niet erg uit de lucht gegrepen. Het woord is vooral bekend als onderdeel van een sinterklaasliedje: Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje, (...) Klaas Kapoen Een kapoen was in de 19e eeuw een scheldwoord. Klaas Kapoen was een bekend (fictief) figuur die veel voorkwam in spotprenten. Klaas Kapoen wordt in de verhalen van school gestuurd, ontslagen bij zijn baas. Van kwaad tot erger belandt hij tenslotte in de gevangenis. Maar eenmaal vrij slaat hij aan het moorden en tenslotte belandt hij onder de guillotine. Op de een of andere manier is de naam van Klaas Kapoen overgegaan naar Sinterklaas kapoentje. Dat een bisschop celibatair leeft en dus geen seksueel leven heeft net als een kapoen, zal hebben bijgedragen aan de associatie, maar belangrijker is waarschijnlijk dat "schoentje" rijmt op kapoentje. Daarnaast is kapoen of kapoentje de benaming voor het lieveheersbeestje in bepaalde streektalen. Niet zo verwonderlijk als men weet dat het diertje tot de orde der haantjes behoort. In Vlaanderen staat kapoen voor deugniet.

Hanen zijn al heel vroeg te onderscheiden van de hennen. Dat kan aan de hand van de volgende punten: De haan is meestal wat groter dan de hen. De hanen hebben vaak andere en mooiere kleuren dan de hen. Wanneer de haan en hen hetzelfde gekleurd zijn, is het verenkleed van de haan vaak toch glanzender. De haan heeft lange halssierveren, staartveren (de sikkelveren) en zadelsierveren op de rug. De kam, oorlellen en kinlellen van de haan zijn ook groter en feller van kleur dan die van een hen. De hanen hebben sporen aan hun poten, niet te verwarren met hun achterteen.

Hanen zijn een symbool voor vruchtbaarheid en mannelijkheid en worden in literatuur en afbeeldingen dan ook vaak als zodanig gebruikt. Ook wordt traditioneel een windhaan op een toren gezet om de windrichting aan te geven. De haan is traditioneel het attribuut van de apostel Petrus als verwijzing naar diens verloochening van Jezus en zijn berouw daarover. In die betekenis staat het dier ook vaak afgebeeld op biechtstoelen. De haan kan ook staan voor waakzaamheid.  De haan wordt gebruikt als attribuut voor de gepersonifieerde wellust. De wagen van Mercurius wordt door hanen getrokken.

 

X

Peko

Peko

Peko is in 1956 geboren te Utrecht. Na een 8-jarige grafische opleiding te Utrecht is Peko 24 jaar bij de Nederlandse omroep NOS/NOB als fotograaf werkzaam geweest. Hij heeft diverse exposities in zowel binnen- als buitenland op zijn naam staan. Zo zijn er veel publicaties in verschillende media geweest evenals voor o.a. kalenders voor multinational bedrijven en bij zo goed als alle omroepen. Geïnspireerd door verschillende bekende Nederlandse beeldende kunstenaars waarmee hij bevriend is, is hij als autodidact zelf succesvol aan het schilderen gegaan. Peko schildert in vrolijke kleuren klerige, kleurrijke combinatie fantasie-figuren en "koeien in de olie" met zeer dikke verflijnen op voornamelijk grote schilderij doeken. Het is een feest om er naar te kijken en u ontdekt steeds meer verschillende fantasie-figuren die in- en door elkaar aanwezig zijn. Hoewel alles volledig eigen fantasie is, zou men de stijl waarin Peko schildert, kunnen plaatsen in de cobra-stijl. Peko schildert deze vrolijke moderne fantasieën ook in opdracht met een onderwerp naar keuze. U kunt ook een variant op bestaand werk bestellen met achtergrond of hoofd kleuren naar uw wens. Hierin zijn reeds vele particulieren en bedrijven u voorgegaan. De prijzen van deze kunstwerken zijn meer dan redelijk te noemen. Vooralsnog kunt u dus voordelig een schilderij kopen van Peko. Koop nu nog voordelig een modern schilderij van Peko. Ook voor een vrolijk en kleurig schilderij in opdracht van Peko bent u hier op de juiste plaats. Peko heeft recent voor de organisatie Taste of Art de opdracht gekregen een exclusief schilderij te maken dat nu in gebruikt is als onderbord. Peko's favoriete Nederlandse moderne kunstschilders en beeldend kunstenaars zijn: Karel Appel, Constant, Asger Jorn, Gerriet Postma , Fabian, Lucebert, Jan te Wierik, Herman Brood, Maureen Knobben, Jacob Kanbier, en Corneille. Meer moderne vrolijke en kleurrijke schilderijen van Peko in zeer dikke acrylverf kunt u ook kopen bij: Kunstsuper AaartNL te Laren (Gld) Galerie B9 - Meerbusch (Duitsland): Galerie KIK - Emmeloord: Colourful Art limburg - Obbicht: Dorie Haarman The Art Company - Raalte, Heyster Art te Eindhoven: Kunsthandel Deckers te Haarlem: Galerie 1880 te Laag Keppe, Kunst of Art te Doetinchem. Peko heeft een vermelding in het RKD (Rijsbureau voor Kunsthistorische Documentatie).