Sculptuur

Klik hieronder op een subcategorie om een overzicht te krijgen van de moderne kunstwerken die wij u te koop aanbieden binnen de schildertechniek categorie 'Sculptuur'.

Meer informatie over de schilder techniek 'Sculptuur'

Sculptuur


"Stein 2000" van de Duitse beeldhouwer Ralf Krämer in Heilbronn, in Jurakalksteen uitgevoerd

Een sculptuur is een ruimtelijk beeldhouwwerk dat vormgegeven is door materiaal te verwijderen (de subtractieve methode), in tegenstelling tot een plastiek, dat een ruimtelijk kunstwerk is dat is gemodelleerd door toevoeging uit een beweeglijke, plastische massa als klei of was, of ook gegoten (de additieve of opbouwende methode). Het samenvoegen van bestaande materialen noemt men assemblage.

Materialen

Sculpturen worden vanouds vervaardigd uit starre materialen als natuursteen en hout, maar verdere materialen kunnen bijvoorbeeld zijn gips, kunstof, beton, baksteen of polyurethaanschuim (PUR).

Houwen en snijden

De techniek van het vormgeven in deze materialen wordt traditioneel 'houwen' (hakken) genoemd, vandaar de term beeldhouwer voor een ruimtelijk werkend kunstenaar. Deze term is uiteindelijk de algemene benaming geworden voor ruimtelijk werkend kunstenaars, ook als als zij niet via de subtractieve methode werken.

Kunstenaars die materialen als hout, ivoor, been en zachte steensoorten bewerken (snijden met beitel en guts) worden vanouds ook wel beeldsnijder genoemd. Voor andere subtractieve technieken als schaven, raspen en zagen bestaat geen afzonderlijke term om de kunstenaar mee aan te duiden.

Uit Wikipedia