Houtsnede

Klik hieronder op een subcategorie om een overzicht te krijgen van de moderne kunstwerken die wij u te koop aanbieden binnen de schildertechniek categorie 'Houtsnede'.

Meer informatie over de schilder techniek 'Houtsnede'

De houtsnede

De houtsnijkunst of xylografie is een grafische techniek, waarbij een houtsnede ontstaat.

Hiertoe wordt met speciale gutsen in een zachte houtsoort een tekening uitgegutst. Hierna wordt met een inktroller de drukplaat van zwarte of gekleurde drukinkt voorzien en vervolgens wordt hierover een vel papier krachtig aangedrukt.

De afbeelding ontstaat in spiegelbeeld door het hout dat is blijven staan. Dit is een hoogdruktechniek; de uitgekerfde delen worden als uitsparingen zichtbaar in de afdruk.

In Europa is de houtsnijkunst in de 14e eeuw ontwikkeld, en bereikte een hoogtepunt bij Albrecht Dürer. In de vijftiende en zestiende eeuw, voor de uitvinding van de boekdrukkunst door losse metalen letters, werd de xylografie ook gebruikt voor het drukken van boeken. Deze werden dan in hout uitgesneden en konden zo afgedrukt worden. 


In de hedendaagse kunst worden nog steeds houtdrukken gemaakt; door moderne plaat materialen te gebruiken liggen 'wand vullende' formaten binnen handbereik. Bekend zijn de houtsneden van M.C. Escher.