Gem. tech. op MDF

Klik hieronder op een subcategorie om een overzicht te krijgen van de moderne kunstwerken die wij u te koop aanbieden binnen de schildertechniek categorie 'Gem. tech. op MDF'.

Meer informatie over de schilder techniek 'Gem. tech. op MDF'

MDF

MDF wordt veel gebruikt om bijvoorbeeld meubels van te maken. Maar waar staan de letters voor? En wat is MDF precies? Wat kun je er allemaal mee en hoe moet je het behandelen?
De letters MDF staan voor Medium Density Fiberboard. MDF bestaat uit gedroogde houtvezels die met kunstharslijmen tot een plaat geperst zijn. Zwaarder van kwaliteit dan MDF is HDF. De vezels van HDF zijn nog fijner gemalen, waardoor ze nog dichter op elkaar zitten en een stevigere plaat vormen. De H staat dan ook voor High Density Fiberboard.


Vezelstructuur
MDF werd oorspronkelijk voor de meubelindustrie gebruikt. Het materiaal komt uit Amerika en wordt sinds 1973 in Europa geproduceerd. Je kunt allerlei kanten met MDF op, denk maar aan het maken van deuren, plinten, speelgoed, trapleuningen, lijsten en wc-brillen en als ondergrond voor schilderijen. MDF heeft een fijne, dichte vezelstructuur en een glad oppervlak.

Gemengde Technieken

In gemengde technieken kan aquarel goed gecombineerd worden met tekeningen in Oost-Indische inkt, met pastelkrijt (dat ook oplost in water), of met potlood, acrylverf of olieverf. Water en olie stoten elkaar echter af. Over een oliehoudende laag kan dan ook niet meer met aquarelverf heen gewerkt worden. Een schilder als Paul Klee en Jacob Kanbier combineerde vaak aquarel met andere verfsoorten.

Het schildersmateriaal (medium)  is aangebracht op MDF en kan o.a. achter passepartout en achter glas met een fraaie lijst, ingelijst een fraai kunstwerk tonen.