Gebatikt rijstpapier op doek

Klik hieronder op een subcategorie om een overzicht te krijgen van de moderne kunstwerken die wij u te koop aanbieden binnen de schildertechniek categorie 'Gebatikt rijstpapier op doek'.

Meer informatie over de schilder techniek 'Gebatikt rijstpapier op doek'

Zo'n 23000 jaar geleden zijn dit soort schilderingen gemaakt in de grotten van Lascaux. De leeuwinnen hebben dus kennelijk in die tijd in Europa geleefd. Bij deze werken heb ik gebruik gemaakt van de oorspronkelijke leeuwen afgebeeld in deze grotten. Voor deze schilderijen wilde ik ook een oude techniek toepassen. Zo'n techniek vond ik in het batikken van doek. Deze techniek heb ik toegepast op papier. Ik ben toen op zoek gegaan naar stevig rijstpapier dat je meerder malen in een badje met verf kunt leggen. In een gespecialiseerd winkeltje in Amsterdam vond ik Japans rijstpapier dat stevig genoeg was om zo te behandelen.

De techniek van batikken is al heel erg oud. Het rijstpapier wordt eerst beschilderd met gesmolten bijenwas. Daarna gaat het een paar keer in badjes met kleur. Tijdens het proces wordt het rijstpapier verfomfaaid om het een grotachtige structuur mee te geven. Daarna wordt erop getekend.

Het idee om te gaan batikken kwam voort uit het feit dat ik 3 jaar kon gaan exposeren in een galerie in Barcelona genaamd Grupo Batik Art. Ik verkeerde toen in de foute veronderstelling dat zij alleen gebatikte schilderijen exposeren. Het bleek een gewone galerie te zijn met allerlei soorten schilderijen. Hoe uit een fout toch iets leuks kan voortkomen.