Artprint - Gicleé

Klik hieronder op een subcategorie om een overzicht te krijgen van de moderne kunstwerken die wij u te koop aanbieden binnen de schildertechniek categorie 'Artprint - Gicleé'.

Meer informatie over de schilder techniek 'Artprint - Gicleé'

Als kunst-drukmethode is de Giclee voor de Nederlandse Fine-Art markt vrij nieuw. De techniek is speciaal ontwikkeld om te kunnen voldoen aan de kritische eisen van Fine Art collectors en kenners van museumkwaliteit limited editions. Het originele kunstwerk wordt digitaal opgenomen waarna via allerlei technische aanpassingen het digitaal bestand gereed komt voor de uiteindelijke druk. Het drukken van een giclee gebeurt met uiterste precisie via een rotatiedrum. Het drukken van een hoogwaardige kwaliteits-giclee op een formaat van A0 kan tot anderhalf uur duren. Er kan nooit meer dan één giclee tegelijk gedrukt worden.

Het eerste wat de kenner zal opvallen aan de giclee drukken is de praktisch rasterloze fijnheid, enorme beelddiepte, de zeer hoge scherpte en detaillering alsmede diepe kleuren met zachte overgangen. De giclee drukken hebben een fluweelzachte uitstraling. De term giclee is van Franse oorsprong en betekent 'stralen' of 'vernevelen', als aanduiding voor een techniek die gebruik maakt van ononderbroken inktstralen voor het aanbrengen van de verschillende kleurlagen.

Hoewel op de Nederlandse markt nog relatief onbekend is de giclee in de VS reeds algemeen geaccepteerd. Zelfs musea aldaar gaan steeds meer over tot het exposeren van giclee's om daarmee het originele werk te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Aanvankelijk was men wat terughoudend wat betreft deze techniek. Indien de 'regels' die ook voor litho's en zeefdruk worden gelden worden gehandhaafd wat betreft oplage e.d. is er op zich niet zo veel op tegen; tenslotte kent de zeefdruk ook een soort vernevelingtechniek met zijn gebruik van rasters. Zoals je ook regelmatig zeefdrukken op linnen tegenkomt (o.a. werk van Jan Cremer kost dan al gauw 5000 euro) zie je de laatste tijd steeds meer dat men de giclee-print op doek/linnen afdrukt. Met name de digitale fototechniek (o.a. kleuranalyse van het origineel) speelt hierbij een belangrijke rol. De giclee's worden door de kunstenaar zelf gesigneerd en genummerd waar het bij de Artprints vaak gaat om meegedrukte signereingen.